2013. augusztus 11., vasárnap

Fogaras-Tullisa-Retyezát-Godján túra 2013. július 14. harmadik nap

Korábban: Fogaras-Tullisa-Retyezát-Godján túra második nap

 
Fogaras-Tulisa-Retyezát-Godján 2013.07.14. harmadik nap nagyobb térképen való megjelenítése

Reggel 5:20-ra állítjuk az órát. Továbbiakban csak elvétve térünk el ettől az időponttól. Pár perccel indulás után elérjük a népszerűbb megközelítő út csatlakozását. Jönnek a szintek 1500-ról pár km alatt 2000 környékére emelkedünk. Nem ijedünk meg, tempónkat a körülményekhez igazítjuk. Nagy-Lerescu előtt összevárja egymást a társaság. Kurjantásokra leszünk figyelmesek. Gombaszedők jelennek meg az északi oldalról. Pár mondat után már cigit, vizet pénzt is lejmolnának. 
Kiérünk az erdőhatárra. Szembe velünk a Komisz csúcsa magasodik, alatta menedék. A törpefenyves-borókás ezúttal elmarad. Nem fáj érte szívünk. A menedék egy földbe ásott focilabdára, vagy holdbázisra hasonlít. Ajtaja csak erősíti az utóbbi érzést. Belül a hegyimentők plakátjai és néhány üvegszálas fekhely. Szemét nincs. Ha úgy alakulna gond nélkül lehet aludni benne. A gerinc mentén még sok menedék van, állapotuk, kialakításuk változó.

Komisz-nyereg (fotó: Nyakas Gábor)

Holdbázis (fotó: Pap Gábor)

Bratila-nyeregig széles hátakon vágunk keresztül kevés szinttel, és néhány montissal. Leszáll a köd, de időnként lerántanák a leplet a tájról, hogy egy pillantást vethessünk rá. A nyereg béli menedéket délidőben érjük el. Behúzódunk ebédelni. Főzünk egy teát is, jól esik a hűvös időben.

Havasi legelőn a Luca-csúcs alatt (fotó: Őrsi Bálint)

Berivoj menedék (fotó: Pap Gábor)

Ereszkedés a Bratila-nyeregbe (fotó: Pap Gábor)

Induláskor a völgy felől néhány rönkökkel megrakott csacsi, 3 kutya és egy pásztor tűnik fel. A szamarak még a tetemes súllyal is gyorsabbak nálunk. A kutyák nem támadnak, de nagyon laposan figyelnek, jobb lesz vigyázni. Később a Ludisor-katlannál látjuk, célt ért a karaván.

Teherhordó szamarak kaptatnak a hegyre (fotó: Pap Gábor)

Mikor pár percig újra kitárulkozik a táj megállapíthatjuk, hogy előttünk tornyosulnak a Dara-hegy csúcsai. Hosszú lesz odáig még a kaptató. Napi minimum tervünket a Zernye-nyerget uszonnaidőre teljesítjük. A tengerszem partján egy összetákolt garázs formájú menedék áll. 200 méter szinttel följebb állunk meg falatozni.

Felhő tart a nyáj felé (fotó: Pap Gábor)

Tinca és a Fogaras (fotó: Pap Gábor)

Garázs jellegű menedék a Zernye-nyeregben (fotó: Pap Gábor)

Látványos hegyek húzódnak előttünk (fotó: Őrsi Bálint)

Zernye-hegy oldalában (fotó: Nyakas Gábor)
Ma utoljára mutatott meg valamit magából a Fogaras. Hamarosan egy felhő mindent beborít, kellemetlenül hűvössé, nyálkássá válik az idő. Vakon megyünk az Urlea-tó felé. Találkozunk egy megkésett terepfutóval, aki Lombos-mezőre tart és ezért kész éjszaka is gyalogolni. 
A tavat csak közvetlen közelről lehet látni. Úgy ötven méterrel magasabban sátrazunk egy párkányon. Míg főzök, addig Bálinték vízért mennek. Van aki erőt vesz magán és mosdik a tóban. Nekem marad a száraz (nedves törlőkendős) tisztálkodás. Feri gyomra nem valami jó, megárthatott neki a túl vastagon szelt zsírszalonna. Fura is, ha a kenyér vékonyabb a feltétnél....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése