2012. január 12., csütörtök

4 nap 4 hegység 2011. november 1. kedd 4. nap


4 nap 4 hegység harmadik nap

Baj-hegység (Baiului) és Nagykő-havas (Piatra Mare)



4 nap 4 hegység negyedik nap nagyobb térképen való megjelenítése

 Reggelre a hőmérséklet -6-ig lecsúszott, de a zsákban kellemes volt a hőmérséklet. Csak a pára fagyott kívülről rám. Vizeink is befagytak. A gázfőző utolsó lehelletével még elkészül egy tea. Csillagos az ég, de napfelkeltekor megjelennek az első felhők. Eleinte még napfényes képek készülnek a Csukás sziluettjéről, a Tótpál-havasról, a Nagykő-havasról és a Bucsecsról, de mire a fenyvesbe érünk a kvadnyomon, már befelhősödik.

Csukás-hegység hajnalban a táborhelyről (Fotó: Pap Gábor)

Bucsecs (Fotó: Pap Gábor)

Tótpál-havas, háttérben a Nagykő-havas (Fotó: Pap Gábor)

Tótpál-havas (Fotó: Pap Gábor)
Egyhangú erdei úton megyünk a Nagykő-havas alatti jelzéselágazásig. A tisztáson találkozunk egy túrázóval, majd elrejtjük a csomagokat és teszünk egy kört a hegyen. Jól gazdálkodtunk az időnkkel, így valójában négy nap öt hegységet járunk be. Hamarosan Nagykő-havas farkánál vagyunk. Látványos sziklafalak mentén visz az út, az egyik gyepes részen ki is sétálunk fényképezni, majd egy újabb jelzéselágazásban a csúcs felé vesszük az irányt.

Sziklaszirtek (Fotó: Pap Gábor)

Letekintés a völgybe (Fotó: Pap Gábor)

Szikla a Nagykő-havason (Fotó: Pap Gábor)

Szikla a Nagykő-havason (Fotó: Pap Gábor)

Felhők alatt (Fotó: Pap Gábor)
A tető fennsíkszerű, a csúcs alig emelkedik ki onnan. Kissé ködös az idő, de nyugat felé kivehető a Keresztény-havas, a Királykő és a Fogaras sziluettje.

Szemben a csúcs (Fotó: Pap Gábor)

Keresztény-havas, mögötte Királykő, mögötte Fogaras (Fotó: Pap Gábor)

Nagykő-havas teteje (Fotó: Pap Gábor)


Lefelé a rövid úton megyünk, kb. 45 perc alatt a táskákhoz érünk. Igazán megérte ez a betétkőr, annál is inkább, mert nagy látványosságok Predealig már nem várnak ránk. Zömmel fenyvesben hullámzunk le és fel a gerincen, nélkülözve a kilátást. Azt tervezzük, hogy a városban megebédelünk valahol, talán mindjárt az elején a turistaházban. Beérve nem találunk semmiféle feliratot, csak sejtjük melyik lehet az a ház. Elég elhagyatottnak tűnik, nem érdemes vesődni vele. Tovább ereszkedünk a központ felé. Népszerü üdülőhely lehet Predeal, sok új hotel és nyaraló áll, több szépen felújított régi is van. Leérve a főúthoz másodjára sikerül egy csendes kis étteremre lelni, egészen baráti árakkal. Maradék lejünket egy boltban költjük el, aztán kimegyünk az állomásra. Némi késéssel megérkezik a Dacia is. Megváltjuk helyünket az osztrák hálókocsiban, és elterpeszkedünk. Innen Győrig csak heverészni kell. Fene a kényelmetlen tömegközlekedését! Mosdás után hamar nyugovóra térünk, legközelebb a határon ébredek csak fel, majd arra, mikor a Keletibe ér a vonat. Elbúcsuzok Bálinttól, aztán szundítok még egyet, mire fél nyolcra hazaérek, és indulok dolgozni.

-Vége-

Linkek:
További képek
Nagykő-havasról a Wikipedián

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése