2012. január 9., hétfő

4 nap 4 hegység 2011. október 31. hétfő 3. nap

4 nap 4 hegység második nap

Grohotis és Baj-hegység (Baiului)


4 nap 4 hegység harmadik nap nagyobb térképen való megjelenítése

Kicsit elkényelmeskedtük a reggelt, jó fél órával később indulunk a kelleténél. Hamarosan elhagyjuk az erdőövet és a szekérúton baktatunk a nyeregbe.

Csukás-hegység pirkadatkor (Fotó: Pap Gábor)

Hajnal a táborhely közelében (Fotó: Pap Gábor)

Kissé távolabb feltűnik egy esztenát. Tegnap a szürkületben már nem látszott. Felérve elrejtjük a táskákat és fölkapatunk a Babesre szétnézni. Rövid állva legelős szakasz jön, lefelé nem fogjuk szeretni. A gerincen valóban van valamiféle út, ahogy a térkép is jelzi. Elmegyünk a csúcskőig, aztán kíváncsiságból megnézzük merre megy le a térképen szekérútnak jelzett út a meredélyen. Hihetetlen, de tényleg van valami csapás, bár fogat legyen a patáján ami itt följön. A Sokoróban van egy Lófingató nevű domboldal, erre jobban illik a név. Néhány szikla bukkan fel az egyébként teljesen füves tájon, érdekes árnyékot vetve a reggeli fényben. Fényképezünk, aztán visszatérünk a csomagokhoz.
Reggeli fények a Grohotison (Fotó: Pap Gábor)

Ösvény és sziklák (Fotó: Pap Gábor)

Sziklatúrás (fotó: Pap Gábor)

Sziklakiszögelés alatt (Fotó: Pap Gábor)

Egy vadász ballag az úton fölfelé. Meglepő emberrel találkozni itt legeltetési időn kívül. Fölmászunk a hegység észak-déli irányú széles füves főgerincére. Nem érezni, hogy 1500 méter körül lennénk,  a széles hegyhátak, becsapják a szemet. A kilátást semmi nem akadályozza, jól látszik a Baiului (Baj-hegység), mögötte a Bucsecs.

Babes csúcsa (Fotó: Pap Gábor)

Szekérúton (Fotó: Pap Gábor)

Bucsecs a Grohotis gerincéről (fotó: Pap Gábor)

Az előrejelzéseknek megfelelően kezd felhősödni az ég. Tanakodunk kicsit, hogy megtegyük-e a kb. két órás kitérőt a kisebb dombhátnak kinéző főcsúcsra, de inkább majd a Baiuluira megyünk föl. Lefordulunk a főgerincről és a jártabb szekérútról a vízválasztón haladó alig-alig jártra térünk. Térkép szerint végig kellene lennie valamiféle útnak, de ez inkább elméleti, hol van valami kis nyom, hol egyszerűen a fűcsomós-borókás legelőn gázolunk át. Érdekesen néz ki, hogy a lombhullató öv után mintha elvágták volna az erdőt, egyből a havasi legelő következik átmenet nélkül.

Ha van út, ha nincs, maradunk a vízválasztón (Fotó: Pap Gábor)

Grohotis (Fotó: Pap Gábor)

Grohotis (Fotó: Pap Gábor)

Füves gerinc (Fotó: Pap Gábor)

Jelek természetesen nincsenek, illetve mégis, egy alacsonyabb erdőbe ereszkedő szakaszon találkozunk egy régi kopottal. Kikapaszkodva újra az erdő föl borokás-áfonyás szakaszon vezet át az út Ha minden igaz, ez a Szlájer-Havas. Néhány szem vörösáfonya még akad a bokrokon. Út hiányában csak lassan jutunk előre, de a következő hegység szemmel láthatóan közeledik. Hátrafelé is jó a kilátás a Csukásra és a Grohotis főgerincre. A Grohotis főcsúcs is komolyabbnak tűnik innen. Már alaposan benne járunk a délutánban, mikor leereszkedünk a Predelus hágóba.

Szemben a Baj-hegység (Fotó: Pap Gábor)

Csóra-havas (Fotó: Pap Gábor)

Visszatekintés a Grohotis főgerince felé (Fotó: Pap Gábor)

Pihenő a Szlájer-havason (Fotó: Pap Gábor)


Ereszkedés a hágóba, háttérben a Baiului (Fotó: Pap Gábor)

Vizünk fogytán, Bálint jár egyet forrás után kutatva. Részleges a siker, elég hordalékos vizet sikerül szerezni, de végszükség esetén jó. Köszöntjük egymást a Baiuluiban (Baj-hegység). Meredeken kapatunk föl a gerinc füves szakaszáig. A nap kisüt időnként, ilyenkor szépek a fények. A főgerinc itt is észak-déli csapású és jókora eróziós árkok futnak le róla. Olyan 2-300 méterrel magasabb mint a Grohotis, de sokkal komolyabnak néz ki keskenyebb, kitettebb gerince miatt. Találunk egy alig csordogáló forrást. A felső régiókban már néhány fagyott hófolt is van.

Szemben a Paltinu csúcs (Fotó: Pap Gábor)

Erózió (fotó: Pap Gábor)

Víztöltés (Fotó: Pap Gábor)

Délutáni fények a Baiului oldalgerincén (Fotó: Pap Gábor)

A gerincen lerakjuk a táskákat és megmásszuk a Neamtului csúcsot az erős szélben. Fantasztikus alkonyati fények fogadnak.

Alkonyati fények a Neamtului csúcson. Balra a Bucsecs, jobbra a Keresztény-havas (Fotó: Pap Gábor)

Fény-árnyék (Fotó: Pap Gábor)

Vissza a táskákhoz, és tovább a vízválasztón. Úgy gondoljuk, valahol a fahatár környékén alszunk, hogy legyen tüzifánk. Alaposan lehült a levegő. Szürkületkor a gerinc egy alkalmasnak tűnő hullámában megállunk úgy 1700 méteren.

Naplemente a Turcuról (Fotó: Pap Gábor)

A keréknyomban kényelmesen elfér a hálózsák, kis körültekintéssel még tűz is gyújtható. Sok fát gyűjtünk és nekiállunk vacsorázni. A tűz felé eső oldalunk jól érzi magát, a többi rész fázik. Megnézzük a hőmérőt, valahol -4-en áll. Most kihasználhatjuk a hálózsákot.

Linkek:
További képek
Baiuluiról a Wikipedián
4 nap 4 hegység negyedik nap

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése