2014. április 1., kedd

Márciusi összefoglaló 3/2. Lepke 40. 2014 március 22.



Lepke 40 2014. március 22. nagyobb térképen való megjelenítése

Jöjjön egy kellemes mandulavirágzós túra a Balatonnál. Ja, hogy az idén már február végén megvolt. Nem baj, akkor gyümölcsfa virágzós. Bár lenne hosszabb túra a hétvégén, de ez jól illeszkedik a programba. Lejutásom közvetlen autóbusz segíti. Mindössze két probléma akadt: egyik a zsúfoltság, a másik a reggelre megivott fél liter zöld tea. Ha Pápán 1 kilométerrel arrébb lett volna a buszállomás, kénytelen lettem volna blokkolni a járatot... 
Az ígéreteknek megfelelően szépen süt a nap, és meleg is van. Jöhet az első idei rövidnadrágos-pólós futás. Az állomás környékén nincs vízvételi lehetőség, így a szolgálattevőhöz fordulok segítségért. A bácsi finoman szólva be van lassulva. 
10:10-kor indtom az órát. Gyorsan kifutok Vonyarcról a piroson és nekikezdek a Berzsenyi-kilótóig tartó egyenletes emelkedőnek. Simlis sapkám hamar a táskára kerül, had hűljön jobban a fejem. Jelentős változás 2010-hez képest, hogy a fenyőket elkezdték kivágni. Gyakorlatilag csak a bokorszerű növényzet maradt. Feltételezem, hogy az erdőfelújítás alkalmából megpróbálják helyreállítani az eredeti növénytakarót. A tűlevél szőnyegen néhány virág nyílik színesítve a még kissé kopottas tájat. 
A Berzsenyi-kilátót elég gyorsan elérem, felmászni szükségtelen, most a dombtetőről is tiszta kilátás nyílik Keszthely felé. Változatosabb terep következik Büdös-kútig, első felében keskeny, hangulatos ösvényekkel. Találkozok az első tavaszi héricsekkel, amiket még számos követ. Idén korán nyíltak ezek is. A jelzések -ahogy a korábbi években- elég rossz állapotban vannak, viszont az új útjelző táblák megoldják a tájékozódást. A frissítőpont felé már egyre több emberrel találkozom, bár mintha kevesebb diák lenne. Büdöskútnál bedobok egy pohár almalevet. Eszembe juthatott volna saját poharat hozni, most két műanyag vackot is elhasználok. Györök széléig száguldok a Bélap-völgyben. Az óra többször mutat 16 feletti értéket, átlagom 11-12 körül alakul. A sárga kereszttől a Vékonycseri putri romjáig viszonylag szintessé és változatossá válik a táj. Ha először lennék jelek hiányában biztos elbizonytalanodnék párszor, most viszont vezetnek az emlékek.
Szépkilátó pontnál nevével ellentétben nincs felejthetetlen panoráma, ahhoz át kellene menni a 71-es úton, de fölösleges, mert mindjárt fölkaptatunk a Batsányi-kilátóhoz. Ebbe már én is fölmegyek, mert megéri a látványért. Meg kell jegyezzem a Pad-kői kilátó kivételével remek állapotúak a kilátók, erre igazán nem lehet panasz.
A ponton pecsét mellé kapok egy csokit is. Elrakom, a célban jól fog jönni. 
Hamarosan elérek a kedvenc emelkedőmhöz, a Márványkőfejtő-hegy karsztbokros nyiladékához. Tavaszi héricsek integetnek a szélben. Felérek a széles hegyhátra és felpörgetem a tempót, illetve csak majdnem, mert muszáj megállni kicsit beszélgetni ismerősökkel. Hova rohanjak? Úgy 5 perc múlva futok tovább a Miklós-forráshoz. Hangulatos kis völgyben bükkök és medvehagymák ölelésében csordogál a forrás, körülötte kirándulók. Nem töltök, ami van épp kitart a célig. Visszatérek Büdöskúthoz, bedöntök egy pohár almalevet, aztán nem is zavarok tovább, megindulok a Balaton felé. Miután minden táv visszacsatlakozott az útvonalba megszaporodnak a túrázók. Kerülgetem őket, míg feltűnnek Ildikóék a láthatáron. 15-20 percet sétálok és beszélgetek velük, csak a bánya előtt lépek tovább. Nagyjából együtt érhetünk célba.
Idén elég jól sikerült a szalagozás, nem tévedtem bele a bányába, mint korábban kétszer is. 
A 71-es útról már látszik a Szent Mihály domb, rajta a kápolnával. Elgondolkodok, hogy vajon lehetett olyan időszak, mikor ez a kis dombocska szigetként emelkedett ki a Balatonból? Minden bizonnyal, mert a környező terep most sincs sokkal magasabban a vízszintnél. Felkaptatok a pecsétért, aztán még visszakanyarodok a hegyek felé a Kitaibel kilátó kedvéért. Közel van, épp a falu fölött magasodik, onnan pedig már csak pár perc a cél. Mérés szerint nincs meg a 40kili és a szint sem, de ettől még minden jó volt.



Adatok saját mérés szerint:
Táv (eltévedés mentes): 36,84 km
Szint: 946 m

Linkek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése